The Casual Runner

Olympic Trivia

Welcome back Casual Runners and trivia aficionados! We know its been a while since we brought you a trivia challenge, and we are sorry for that. But we did bring you a look at a great trivia podcast, so are we forgiven?

You can check out our prior trivia challenges here.

Since Casual Runners all over the world are finding themselves caught up in Olympic fever, we wanted to bring you an all-Olympics version of our Casual Runner Trivia challenge. Remember, below each trivia question is the answer to it, so be careful not to scroll down too far if you do not want any spoilers.    IMG_77571. What is the longest Olympic track race distance run on a track?

*****

Answer:

The 10,000 meter race. Casual Runners likely know this event better as the 10k, a distance with which we are well-acquainted. However, many of us could not imagine running a 10k on a track, we prefer fun scenery and even theme parks for our 10ks!

IMG_7755

2. What is the longest Olympic track race distance where runners are required to stay in their assigned lane for the entire race?

*****

Answer:

The 400 meter race and the 400 meter hurdles, we will give you credit if you answered either one of these, bonus points if you knew them both! All shorter distances require runners to remain in their assigned lanes for the entire race, while the longer distances allow runners to move around the track as their race plans demand.

 

3. Even though men have been competing in this track and field event since the 1900 Paris Olympics, what event was first contested by women at the 2012 London Olympics?

*****

Answer:

The 3000 meter Steeplechase. This event that combines running with high hurdles and water hazards is an often-overlooked but long-standing part of the Olympic track and field program. Despite this, women were not allowed to contest it at the Olympics until 2012.

IMG_7758

4. Which event is longer: the shortest Olympic sprint event or the shortest Olympic hurdle event?

*****

Answer:

The sprint event, but its close. For hurdles, runners must run 110 meters as opposed to the 100 meters required to be crowned the World’s Fastest Man and Woman.

 

5. Only 3 track and field events technically do not include any running, can you name them?

*****

Answer:

The shot put, hammer throw, and discus events all start with athletes in a designated area before spinning and hurling their projectiles. Be careful on this one, did you say javelin? Think about it for a second, javelin actually requires athletes to get a running start to build momentum.

 

6. What did the first modern Olympic champions receive at the 1896 Athens games?

*****

Answer:

Did you guess gold medals? Well, not so fast my friends. Event winners at the inaugural Athens games received silver medals and olive branches, and organizers bestowed laurel branches and copper or bronze medals on the runners-up.

IMG_7756

7. So wait, when were the now-ubiquitous gold, silver, and bronze medals first awarded?

*****

Answer:

Not until the 1904 St. Louis Games. Do not worry, the International Olympic Committee went back and retroactively assigned gold, silver, and bronze medals to the top athletes from the 1896 Athens and 1900 Paris Olympics, so the historic medals tables are accurate.

 

8. At what modern Olympics was the first Olympic flame lit?

*****

Answer:

Did you guess Athens? Well, we would not make it that easy for you. It would not be until the 1928 Amsterdam Olympics that this most recognized Olympic symbol came into use.

IMG_7761

9. When was the first Olympics Torch relay? 

*****

Answer:

If you guessed any time before 1928, then you just were not paying attention. Building upon the tradition started in Amsterdam, the 1936 Berlin Olympic organizers staged the first torch relay from Greece to the Olympic stadium, and the tradition continues to this day.

You can check out Mike’s awesome story of the time
he carried the Olympic Torch at the Salt Lake City Olympics
.

10. Who is scheduled to become the first city to host both the Winter and Summer Olympics?

*****

Answer:

Although several cities bid for this honor over the years, the first to be conferred this honor is Beijing, China. Beijing hosted the 2008 Summer Olympics, and will host the 2022 Winter Games, marking the first time that a city will have hosted both a Winter and Summer Olympics.

If you are wondering who else will be hosting upcoming Olympics, Pyeongchang, South Korea is up next as the host of the 2018 Winter Olympics, followed by Tokyo, Japan with the 2020 Summer Olympics, and then Beijing. This means that 3 consecutive Olympic Games will be held in Asia for the first time. (Note: the IOC has not yet awarded the 2024 Summer Olympics, but stay tuned!).

IMG_7752

That is going to do it for this trivia challenge. How did you do?

Enjoy the freedom of going wherever your feet, imagination, & determination take you!

The Casual Runner Team wants to hear from you. If you have any questions about anything we cover here on Casual Runner, if you have any questions regarding running gear or training for your own Casual Running needs, or if there is anything that you would like us to cover on Casual Runner, please leave a comment or email us using the links below. 
You can also follow us on Twitter (Casual Runner & Casual Adventurer), Pinterest, and Instagram (Casual Runner & Casual Adventurer).
To ensure that you do not miss all of the great content from Casual Runner, please be sure to like us on Facebook, subscribe to our YouTube channel, & add us to your circle on Google+.

Enjoy the freedom of going wherever your feet, imagination, & determination take you!

Logo_350

Comments

comments