The Casual Runner

Casual Runner Trivia Challenge

When Jennifer returned from running the final runDisney Expedition Everest Challenge, she brought back the clues and solutions from the scavenger hunt portion of the Challenge to share with our readers.  We figured that you would like this, but we did not count on just how much you would like. Our readers told us that they loved working through the clues, and wanted more.

CR_Nick

Team Stretchbery claims to be trivia kings…but are they ready for this challenge?

As we always listen to our readers (except for those who keep telling Mike that he needs to run in costume, because he still has not listened to those suggestions), the Team decided to get together and assemble our first ever Casual Runner Trivia Challenge. Below are 10 Casual Running-related trivia questions.  This is your chance to test just how much you know about Casual Running.

Here is how this is going to work. We assembled 10 questions, and some of them are challenging, but hey, so is everything that is worth doing. Below each question is the answer to it, so be careful not to scroll down too far if you do not want any spoilers.

You are on the honor system here, so keep track of how you do and feel free to share your results with other Casual Runners in the comment area below, or with us via Facebook, Twitter, or Instagram. But be warned, we are calling this a “challenge” for a reason! Good luck to you, now let the Casual Runner trivia challenge begin!

1) How many runners finished half marathons in the United States in 2014? (You do not need an exact answer, give yourself credit if you get the answer within say…100,000!).

*****

Answer:

According to Running USA, 2,046,637 total runners (Casual and otherwise), successfully finished half marathons in 2014.  Of these finishers, 61% were female and 39% were male.

2) What 2014 marathon boasted the largest number of finishers in the United States?

*****

Answer:

The New York City Marathon is the largest annual marathon, with the November 2014 event highlighting 50,386 finishers.  The 2014 AJC Peachtree Road Race in Atlanta featured 57,660 finishers, making it the largest domestic running event, however it is a 10k race, not a marathon.

3) Jeff Galloway is a great friend to Casual Runners, as he is the most famous proponent of the run-walk method. He also hosts his own half marathon in Atlanta.  We all know that Jeff Galloway is an Olympian.  In what year did he compete for the United States in the Olympics?

*****

IMG_20150107_131001906

Jennifer stopping to say hi to Jeff Galloway.

Answer:

Jeff Galloway was a member of the 1972 United States Olympic team.  Jeff Galloway competed in the 10,000 meter event at the Munich Olympics.  Although he also competed in the 1972 US Olympic Trials in the marathon event, he paced, and then allowed his good friend Jack Bacheler to pass him and take the marathon qualifying spot on the U.S. Team because Bachelder previously missed out on qualifying for the 10,000 meter event.  Is there any question as to why Casual Runners love and respect this man?

4) In miles, how long are the following events: 5km, 10km, half marathon, and marathon.

*****

Answer:

The 5k is 3.1 miles, the 10k is 6.2 miles, half marathons are 13.1 miles, and marathons are 26.2 miles.

5) What 6 marathons make up the World Marathon Majors?

*****

Answer:

Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago, and New York City. What is amazing about running is that the sport’s greatest champions toe the line in the very same events as Casual Runners do. So, you better believe, that these races on our Casual Running bucket lists.

*****

6) When and where was the first marathon run that featured the now-standard 26.2 mile long course?

*****

Answer:

The men’s marathon at the 1908 London Olympics.  If you missed this one, you clearly did not read Mike’s feature on the Brief History of the Marathon , go ahead and take a moment to read it, and you too can curse history the next time you are slogging out all 26.2 miles during a marathon.

7) Abebe Bikila from Ethiopa, traversed the cobblestone streets of Rome, Italy en route to winning the 1960 Olympic marathon event, but he did so without what equipment that most Casual Runners would deem essential?

*****

Jen New Shoes Pic 1

A good pair of running shoes are a Casual Runner’s best friend.

Answer:

Running shoes. That’s right, he not only ran an entire world-class marathon in bare feet, but he bested the entire elite field while doing so.  Talk about impressive.

8) Name the 4 standard distances for triathlons.

*****

Answer:

The 4 standard triathlon distances are Sprint, Olympic, Half Ironman, and Ironman. The Sprint Distance typically consists of a swim of 400 to 500 yards (or meters), a bike ride segment of 12 to 15 miles, and a 3.1-mile (5k) run. Olympic Distance events consist of a 1.5-kilometer swim, followed by cycling for 40 kilometers, and finishing with a 10k (6.2 miles) run. Half-Ironmans start with a 1.2 mile swim, then move onto a 56 mile bike ride, and finish off with a half marathon (13.1 miles) run. Ironman events are an amazing test of endurance, as they consist of swimming 2.4 miles, then cycling 112 miles, and finishing off with a full marathon, that’s right, a 26.2 mile run. Finishers are no doubt deserving of the term Ironman.

IMG_1561

The spectacular feeling of running through a Disney park with cheering crowds.

9) In what year was the first runDisney Walt Disney World Marathon run? And through how many theme parks did the course run?

*****

Answer:

The first Walt Disney World Marathon took place in 1994 and only included a field of 7,000 runners. By comparison, 26,000 runners made up the field for the 2015 Walt Disney World Marathon, and that did not include all of the runners in the Pluto 5k, Minnie Mouse 10k, and Donald Duck Half Marathon events.  As for the number of parks, if you guessed 4, you would be incorrect. The course went through “only” 3 theme parks (Magic Kingdom, Epcot, and MGM Studios), as Disney’s Animal Kingdom did not open until April 22, 1998.

10) Through how many Disney parks have runDisney event courses run? Name all of those parks.

*****

IMG_20150119_113313755

Jake & Jennifer after running in the Happiest Place on Earth.

Answer:

Did you guess 6? We warned you that this one may be a littler trickier than you think. It is true that the Disneyland Resort events run through both Disneyland and California Adventure, and the Walt Disney World events run through all 4 Florida theme parks: Magic Kingdom, Epcot, Hollywood Studios, and Animal Kingdom. However, 6 is not the correct answer. The answer is 7.  The 1995 Walt Disney World Marathon course went through Blizzard Beach Water Park, a course feature we’d love to see be revisited.  Also, this answer will change again in 2016 as runDisney will debut its first ever half marathon at Disneyland Paris!

That is going to do it for our first ever Casual Runner Trivia Challenge. How did you do? Share your results with your fellow Casual Runners using Facebook, Twitter, or Instagram.

The Casual Runner Team wants to hear from you. If you have any questions about anything we cover here on Casual Runner, if you have any questions regarding running gear or training for your own Casual Running needs, or if there is anything that you would like us to cover on Casual Runner, please leave a comment or email us using the links below.  To ensure that you do not miss all of the great content from Casual Runner, please be sure to like us on Facebook, follow us on Twitter and Instagram, subscribe to our YouTube channel, and add us to your circle on Google+.  See you out on the running trails!  

Comments

comments

One thought on “Casual Runner Trivia Challenge

  1. Pingback: The Casual Runner | Casual Runner August Trivia Challenge - The Casual Runner

Leave a Reply

Your email address will not be published.